Gradska Radionica

Obnavljanje Rheokaliphora

Rheo

RHEOKALIPHOR – nositelj pozitivne energije (iz grčkog RHEO-struja, KALI – dobar, PHORE – nosilac). Obelisk kao najjednostavniji oblik u prirodi dobiva na vrijednosti umjetničkom intervencijom na svom oplošju. Kompozicija se sastoji od preko 9000

oslikanih trokuta, precizno raspoređenih u harmonijskom nizu, koji formiraju dekorativno oplošje, dok je vrh, kao stjecište energetskih silnica, obložen zlatnim listićima. Time se stvara jedinstvena dinamika, a objekt postaje dominanta koja privlači pažnju.

Umjetnički objekt realiziran je 1991., uz participaciju stotinjak građana i posjetioca Pule, a za koncept je zaslužan prof. Antoine Meyer, voditelj umjetničke grupe Vaisseau iz Geneve koji u to vrijeme provodi projekt „Atelier Urban – Pula“ u suradnji s pulskim umjetnicima.  Za angažman na projektu "Atelier Urban - Pula", grupa Vaisseau je dobila priznanje UNESCO-a 1992. godine. Iz ovog projekta izrasla je udruga Gradska radionica, zaslužna za niz ostvarenih likovnih djela u gradu Puli (npr. Sveučilišna biblioteka i Gradska vijećnica) i drugdje.

 Logo Grad Pula