Gradska Radionica

Druženje s umjetnicima: Igor Taritaš

foto taritas 01 286x215

U srijedu, 19. srpnja 2017. u 21:00 sat, u programu "Druženje s umjetnicima" Gradske radionice, ak. slikar Igor Taritaš koji na svojstven način spaja tradicionalno i konceptualno, održat će prezentaciju na temu perspektive i prostora. Ovu temu ilustrirat će primjerima svojih radova uz objašnjenje osobnog pristupa tretmanu slikarske površine. Osim toga, razvoj perspektive po povijesnim razdobljima povezat će s razvojem dječje perspektive. Po njegovom mišljenju, uloga slikarstva i umjetnosti općenito, jest propitati vrijeme u kojemu živimo, zabilježiti ga te ostaviti generacijama koje dolaze, dok se problem koji posebno naglašava odnosi na malu zainteresiranost i nerazumijevanje suvremenog vizualnog jezika. On pritom ističe: "Umjetnost ne može mijenjati svijet, ali može promijeniti pogled na svijet."

Prostor je centralni motiv Taritašovih radova, i to ne samo fizički prostor. U svojim radovima prikazuje ih kao nadrealne i melankolične, a interijeri su lišeni suvišnih elemenata. Dekonstrukcijom dolazi do željenog izričaja i stvaranja metafizičkih prostora koje prožima duboka samoća, melankolija, neizvjesnost i prolaznost. Prostore gradi plohama, a pri stvaranju teksturalnih površina više se koristi "zidarskim" nego slikarskim pristupom. Na taj način naslikani prostori postaju metafora za vlastite zidove, odvajanja i ograničenja. Postavljanjem znakova zabrana i usmjerenja želi naglasiti da svjetonazor koji živimo ograničava našu slobodu kretanja dok motivi vrata i stepenica simboliziraju otvorenost kojom se probijaju ograničenja, ma kamo nas to odvelo. On razigrava našu percepciju prostora, kompozicijama pojačava perspektivnost, otvara prostore, te gotovo u potpunosti apstrahira motive u slici. Tako oslikane kadrove valja promatrati kao pažljivo oblikovanu scenografiju koja služi uspostavi dijaloga među oprečnim stranama. Iako vjeran realizmu, u njegovom se radu očituje razvoj kroz redukciju sadržaja i kompleksnost prostornih motiva, enformelistički tretman površine i boje, te prikaze dehumanizirajućih prostora.

Igor Taritaš rođen je 1987. u Pakracu, a živi i radi u Hercegovcu i Zagrebu. Diplomirao je u klasi prof. Ante Rašića 2013. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagao je na desetak samostalnih i na nekoliko skupnih izložbi diljem Hrvatske i inozemstvu. Od 2012. član je HDLU-a u Zagrebu. 2016. izlagao je na Bijenalu slikarstva u Meštrovićevom paviljonu u Zagrebu, na grupnoj izložbi „Exporting Zagreb“, u Narodnom muzeju u Gdansku u Poljskoj nakon čega samostalno izlaže u renomiranoj Galeriji 2CforART u Salzburgu u Austriji te na grupnoj izložbu JUNGE KUNST AUS KROATIEN u St.Poltenu također u Austriji. 2017. pozvan je da svoje radove izlaže na velikoj grupnoj izložbi „Grand Salon“ 2017. Villa Berberich u Njemačkoj. Slike Igora Taritaša nalaze se u privatnim kolekcijama u Engleskoj, SAD-u i Australiji. Od 2015. radi kao učitelj likovne kulture u OŠ“Antun Mihanović“ u Batrini.

Ulaz na sve programe i aktivnosti Gradske radionice je besplatan.

Link:  http://taritasigor.blogspot.hr/

 Logo Grad Pula