Gradska Radionica

Druženje s umjetnicima: Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen

NiO photo bw 286x215

U petak, 13. rujna 2017. započinje manifestacija Mjesec hrvatske knjige koja više od dva desetljeća uspješno promiče knjigu i čitanje kao društvenu vrijednost. Tim povodom u Gradskoj radionici, u 18:00 sati održat će se prigodni program Druženje s umjetnicima, ovaj put s izuzetnim umjetničkim i životnim parom Natalijom Grgorinić i Ognjenom Rađenom. Ove će se večeri roman Blagoslovljena moći nabaviti po promotivnoj cijeni od 70kn, a po istoj cijeni bit će dostupna sva tri naslova Komoč korune, dakle, još i roman Putanje i slikovnica Škura škura boška.

Budući da je u izdanju mlade istarske naklade Komoč koruna ove godine objavljen njihov novi roman Blagoslovljena to će ujedno biti prilika za njegovo predstavljanje pulskoj publici. Riječ je o romanu u kojemu se prelamaju i prepliću izazovi jedne ljubavi, jedne obitelji, jedne zajednice, ali i cijeloga društva; dominantni svjetonazori propituju se iz sasvim osobitih perspektiva troje pojedinaca koji se, svatko na svoj vlastiti način, pokušavaju nositi s činjenicom da se ne može pobjeći od svijeta. Jednako kao što se ne može pobjeći ni od svetosti. No to ne znači da Juna, Andrej i Ela neće pokušati. U vremenu, u zemlji u kojoj se barata jednom jedinom definicijom vjere, u zemlji u kojoj je nebrojeno definicija grijeha, u kraju svijeta u kojemu je svaki grijeh jedan od sedam, u selu iz kojega se nikada ne može otići, jedna će obitelj otkriti da se ne može voljeti onoga koga se ne može izgubiti, da se ne može vjerovati u ono čega ne može biti, da ono što ne može umrijeti ne može ni živjeti. Blagoslovljena budi ono uspavano iskonsko, arhetipsko i tjera ga da namjesti postelju, pripremi doručak, opere suđe, tjera ga da bude korisno, da se pokrene, da potegne svoj dio tereta postojanja, da zauzme svoje mjesto u svijetu, zajednici, obitelji, paru... Da pokaže da vjeruje u nas i više nego što mi vjerujemo u njega.

Nakon romana Putanje, koji je ušao uži izbor za T-portalovu godišnju nagradu u 2015. godini čime je po mišljenju stručnog žirija izabran za jedan od jedanaest najboljih domaćih romana u tom razdoblju, Blagoslovljena je drugi roman Natalije Grgorinić i Ognjena Rađen u nakladi Komoč korune, a do sada njihov šesti. Grgorinić i Rađen također su autori i dviju zbirki priča (Poljubac žene-vješalice i Utjeha južnih mora) te dva romana izvorno pisana na engleskom jeziku (Mr.&Mrs. Hide te 69/70). Prvi roman Raj objavili su 2001., a 2003. drugi pod nazivom Gdje se noga spaja s drugom nogom. Bave se prevođenjem, urednici su te voditelji Knjižnice i književnog svratišta ZVONA i NARI u Istri, u Ližnjanu, gdje žive i rade zajedno sa svojim sinom Ljubomirom. Zajedno sa svojim sinom objavili su knjigu Škura, škura boška za koju su 2016. sve troje, mama, tata i sin, dobili pohvalu Nagrade Grigor Vitez.

Linkovi:

http://komockoruna.tumblr.com/blagoslovljena

https://www.youtube.com/watch?v=mynE1rBCyjM

https://www.zvonainari.hr/about-us

 Logo Grad Pula