Gradska Radionica

Zajednička glazbena druženja: Glazbeno ognjišće

Glazbeno-ognjišće-286x215

U subotu, 11. studenog u 19 sati, u sklopu programa Glazbeno ognjišće, u prostoru Gradske radionice, započinje nova sezona glazbenih druženja uz vatru iz kamina koje će se provesti u deset termina: 11. i 25. studenog, 9. i 23. prosinca 2017. te 6. i 20. siječnja, 3. i 17. veljače i 3. i 17. ožujka 2018. i to uvijek u istoj satnici. Kao i do sada, u ovom programu nema ni unaprijed najavljenih muzičara niti specifčnog programa već svatko od prisutnih svira prema svojoj želji i inspiraciji, ali u interaktivnoj muzičkoj komunikaciji s ostalima. Ulaz na program je slobodan, a dolazak s nekim instrumentom kao i aktivno sudjelovanje je dobrodošlo.

Program Glazbeno ognjišće usvaja pristup u kojem interaktivni improvizacijski glazbeni okvir daje mogućnost za ostvarenje prostora druženja i zajedništva i to je prilika da u neformalnom i intimnijem prostoru ponovno započnu svirati svi koji su iz različitih razloga u nekom trenutku svog života prestali svirati. Ideja glazbe kao komunikacije predstavlja interdisciplinarni pristup koji istražuje odnose između osjećaja osobne dobrobiti i društvene interakcije. Prema muzikologu Christopheru Smallu kada muziciramo učestvujemo u glazbenom performansu, dok glazbeno značenje nije imanentno i ne proizlazi iz strukture glazbenog djela već nastaje kroz kontekstualno grupno djelovanje. Kada se glazba promatra kao sudjelovanje u performansu neizbježna je diskusija o značenju same izvedbe. U tom smislu, glazbeni terapeut Brynjulf Stige tvrdi da zajedničko muziciranje nudi način kako biti drukčiji na raznovrsne načine. Ta razlika ne počiva na etničkoj ili teritorijalnoj podjeli već je generiraju neposredne potrebe i zahtjevi muziciranja. Optimalno grupno i suradničko muziciranje prenosi se putem zajedničkog glazbenog djelovanja, fluidnošću i fleksibilnošću uma i tijela u sjedinjenom vremenu i prostoru. Može se reći da je muziciranje svojstvo grupe isto kao što je grupa svojstvo muziciranja. Pulsirajući ritmovi i kombinacije harmonija odražavaju osobne interakcije tako da u postavljanju pravila sudjeluju svi, a nitko ne postavlja pravila za druge jer jednostavno - sama glazba upravlja.

Aktivnosti koje uključuje sviranje nekog instrumenta doprinose poboljšanju zdravlja na mnoge načine. Istraživanja su otkrila da sviranje djeluje na imunološki sustav tako da povećava produkciju antitijela imunoglobulina A, smanjuje nivoe hormona stresa kortizola, dovodi do smanjenja tjeskobe, opuštanja, izaziva osjećaj ugode i smanjuje osjećaj boli. Osim toga dobija se veće samopouzdanje izvođenjem i predstavljanjem pred drugima, potiče relaksacija, razvoj komunikacijskih vještina, i umanjuje osjećaj izoliranosti. Prema prof. Sue Hallam sa Sveučilišta u Londonu, glazba je vrlo moćan medij i ima snažan utjecaj na razini društvene skupine jer omogućava komunikaciju kojoj više ne trebaju riječi, obuhvaća značenja i smislove koje skupina dijeli te potiče razvoj i dobrobit pojedinca i skupine. Na individualnoj razini ona je moćna jer može izazvati višestruke reakcije: psihološke, reakcije pokreta, promjene raspoloženja, emocionalne, kognitivne i biheviorističke (na razini ponašanja). Postoji malo stvari koje mogu izazvati tako veliki učinak na tako široki raspon ljudskih funkcija. Ukratko, muziciranje, stvaranje glazbe i pridavanje posebnog značenja glazbi unutar jedne kulture ili u određenoj okolini osnažuje i spaja društvenu zajednicu.

Ulaz na sve programe i aktivnosti Gradske radionice je besplatan.

 Logo Grad Pula