Gradska Radionica

Art Panoptikum

.

P1060612 286x215

U subotu 17. ožujka u 19 sati u Gradskoj Radionici održat će se nova prezentacija pod nazivom Art Panoptikum koja se sastoji od izbora aktualnih vijesti, događaja i zanimljivosti pretežno iz svijeta suvremene umjetnosti. Ova aktivnost namijenjena je svima koji vole umjetnost i žele dobiti više informacija o aktualnim zbivanjima iz tog područja, a priprema i vodi je Boris Bogunović, programski voditelj Gradske radionice. Nakon toga program se nastavlja glazbenim susretima "Glazbeno ognjišće" po zadnji puta ove sezone.

U Art Panoptikumu bit će predstavljene nedavno otvorena izložba “Infinity Mirrors” japanske umjetnice Yajoi Kusame u Art Gallery of Ontario u Torontu, zatim izložba kustoskog koncepta pod nazivom "RE-SET" koja se održava u Tinguely muzeju u Baselu te izložba "Nested" luksemburške umjetnice Su-Mei Tse u Muzeju moderne umjetnosti u Luxemburgu, a koja se uskoro zatvara. Također bit će riječi o dva upravo završena značajna i veoma posjećena umjetnička sajma, jedan je "ARCOmadrid" u Madridu, a drugi se pod nazivom "Armory Show" održao u New Yorku. Kao aktualne vijesti ukratko će se prikazati najvažniji radovi nedavno proglašenog dobitnika Pritzkerove nagrade indijskog arhitekte Balkrishna Doshia te jedinstveno animirani film "Loving Vincent" koji je bio nominiran za Oscara ove godine. Od zanimljivosti spomenut će se umjetnička rezidencije "Thread" u malom mjestu Sinthian u Senegalu te neki od gostujućih umjetnika, a kao zasebna tema prikazat će se komadi nakita koje su izradili poznati umjetnici. Također bit će riječ o Santi Moix, katalonskom slikaru koji je nedavno dovršio oslikavanje jedne crkvice u Pirinejima te novom projektu uvijek intrigantnog Carsten Höllera u suradnji s profesorom Stefanom Mancusom koji će uskoro biti predstavljen u Palazzo Strozzi u Firenci.

Art Panoptikum zamišljen je kao sažetak raznovrsnih novosti pretežno iz svijeta likovnih umjetnosti u formi standardne prezentacije u trajanju do sat vremena. Prezentacije su popraćene tekstom i vizualno obogaćene obiljem fotografija i pokojim video isječkom te oblikovane tako da pruže podatke na jednostavan i razumljiv način, a temelje se na popratnim medijskim materijalima uz izložbe te člancima iz različitih internetskih izdanja koja profesionalno prate suvremene umjetničke i kulturne teme. Art panoptikum na taj način nastoji ispuniti funkciju alternativnog informacijskog servisa koji bi predstavljao izvor zanimljivih i aktualnih vijesti iz tih područja. Osnovno načelo uređivanja je predstavljanje izložbi, umjetničkih sajmova, umjetnika, umjetničkih rezidencija, i događaja koji se uglavnom ne pojavljuju u kulturnim rubrikama glavnih domaćih medija, ali također prikazati i neke zanimljive priče i teme vezane uz zbivanja u suvremenoj umjetnosti. Takvim pristupom nastoji se na jednostavan, ali ipak poticajan način popularizirati teme iz sfere suvremene umjetnosti s nadom da će publiku potaknuti da obrate veću pažnju i prisustvuju barem lokalnim umjetničkim zbivanjima, a time bi se postiglo i prevladavanje uobičajenih stereotipa o suvremenoj umjetnosti. U tom smislu temeljni cilj predstavljanja je približiti i otkriti svijet umjetnosti zainteresiranim pojedincima na način da se prikupljaju, uređuju i prezentiraju informacije o novim konceptima, umjetničkim istraživanjima i radovima, kao i novim trendovima na europskoj i svjetskoj umjetničkoj sceni.

Ulaz na sve programe Gradske radionice je besplatan.

 Logo Grad Pula